Hé - Pé: 08.00 - 16.00
Információs vonal: 06 - 46 / 562-000
Visszahívást kér?  visszahívás
Újrahasznosított valamint környezetbarát papírból készíthető nyomdatermékek
A nyomdavonal.hu - az Ön online ofszet és digitális nyomdája - ahol mindent megtalál a minőségi nyomdatermékeinek megrendeléséhez!
Miért kell környezetbarát papír?

 

 

Környzetbarát papírokMitől környezetbarát?

Környezetbarát papír
 • Természetes anyagokból készült, minél kevesebb vegyi anyag használatával.
 • Tartós, könnyen javítható, így sokáig tudja szolgálni a tulajdonosát, nem kell helyette újat venni, nem kell kidobni (és ez nem csak a világ, hanem a saját érdekünk is!)
 • Használata során nem keletkezik semmilyen káros anyag.
 • Lehetőség szerint nem igényel külső energiaforrást, de a legrosszabb esetben is energiatakarékos! Újrafeldolgozott alapanyagokból készült.
 • Újrahasználható (ugyanarra vagy más célra).
 • Hulladékként újrafeldolgozható.
 • Használata után nem lesz belőle veszélyes hulladék.
 • Lehetőleg kevés és természetes csomagolásban árulják.
 • Nem kell távoli országokból ide szállítani (ez rengeteg energia).
 • Magyar termék, de legalábbis méltányos kereskedelemből származik (fair trade). Környezetbarát termék védjeggyel rendelkezik.
 • Kézzel gyártott termék.
 • Ökologikus gazdálkodásból származik.
 • Egyéb nyilván való környezeti előnye van.
 • stb......

Nyomdatermék esetén természetesen az alapanyag, vagyis a papír előállítása jelenti a legfőbb környezeti terhelést.

Az újrapapírok gyártásánál az elsődleges rostanyagok, főleg a cellulóz helyett vagy mellett, a papírhulladékból visszanyert rostokat használják. A készülő újrahasznosított papír minőségét a visszaforgatott papírhulladék összetétele határozza meg. A hulladékpapírok, főleg a lakossági visszagyűjtésből eredők, nagyon vegyes összetételűek lehetnek, legértékesebb nyersanyag a szelektált, tiszta, homogén papírhulladék, ezt leginkább a szervezett ipari visszagyűjtés eredményezi.

A visszaforgatott, újrapapír gyártásához 75%-al kevesebb víz, és 60%-kal kevesebb energia szükséges, nem is beszélve a rengeteg fáról, amit nem kell kivágni. A környezetre nézve előnyös tulajdonságokat mérsékli a begyűjtés, szelektálás, tisztítás, szállítás, és az összetettebb gyártási technológia többletköltsége. Az alapanyag beszerzésének korlátai és a növekvő kereslet is azt eredményezi, hogy jelenleg, minimálisan drágább az újrapapír, mint a hagyományos „fából készült” papír.

 

Újrahasznosított papír.Újrahasznosítás!újrahasznosított papír

Sokkoló tény: fejenként 170 kg papírt használunk el évente. A legjobb megoldás az lenne, ha tényleg csak a valóban fontos dolgokhoz használnánk a lehető legminimálisabb mennyiségben , és amit lehet, azt újra is hasznosítanánk. Ezért fontos, hogy amikor csak lehet újrahasznosított papírt használjunk.

Tudta Ön, hogy a környezetbarát papírok előállításához 75%-kal kevesebb víz, 60%-kal kevesebb energia és 100%-kal kevesebb fa szükséges?
Ezért használjon környezetbarát papírt!

 

Környezetbarát termék
Zöld nyomda, Öko újrapapír termékek.
Újrahasznosítás
Papír újrahasznosítás
Visszagyüjtés
Papír gyűjtés, újrahasznosítás
Újrapapír
Öko papírok.
 

ár kalkulátor nyíl

 

Papír begyűjtése Egy Új Közép-európai Projekt az Összegyűjtés és Termék Tervezés Fejlesztésére visszaforgatott papír

A papír az egy értékes nyersanyag nem szabad megsemmisíteni.  A papírt, megújuló forrásokból nyerjük, de különböző okok miatt túl sok megy belőle veszendőbe. A nem megfelelő papírgyűjtési rendszer, drasztikusan csökkentheti a visszaforgatható papír mennyiségét. Ugyancsak károsan hat a nem megfelelően megtervezett grafikai vagy csomagolóipari termék, ami a papírt az összegyűjtésre alkalmatlanná, sőt esetenként arra ártalmassá teheti.

A Közép-európai régiókban a visszaforgatott papír az egy fontos nyersanyag-forrás. Ugyanakkor a visszagyűjtött papír aránya a különböző régiókban még mindig nagyon eltérő. Mivel a visszaforgatható papírt nem csak abban az országban gyűjtik össze, ahol előállítják számos lényeges szempontot, mint például eco-tervezés, eco-visszagyűjtés, nemzeteken átívelő szinten kell fejleszteni a fenntartható papír-visszaforgatás növelése érdekében.
Az új project célja a papír minőségének javítása visszaforgathatóságának növelése érdekében. „A kulcs a tudatosság” mondta Graziano Elegir a Milánói Innovhub-SSI munkatársa, a projekt koordinátora a hivatalos megnyitó alkalmából, „és mi azon leszünk, hogy a teljes papíripari lánc minden képviselőjének tudatosságát növeljük: a kiadókét, a nyomdákét, tervezőkét, a csomagoló illetve nyomdai termékek vásárlóiét, a termékgyártókét valamint az adott helyen működő önkormányzatok képviselőiét.”

Az első ülésen Milánóban a projekt partnerek Olaszországból, Németországból, Lengyelországból, Magyarországból és Szlovéniából kölcsönösen megállapodtak, a projekt különböző részeiben alkalmazandó stratégiákról, illetve koncepciókról. Ez lehetővé teszi olyan termékek előállítási lehetőségének a fellendítését, amelyek visszagyűjtés után könnyen feldolgozhatók. „És ez lehetővé teszi a legjobb összegyűjtési stratégia egységes alkalmazását az érintett régiókban” tette hozzá Elegir.

EcoPaperLoop hozzájárul a papíripari termékek visszaforgathatósági számának a növelésével a fenntartható fejlődés és fogyasztás Lisszabon stratégiájához (Lisbon strategic objec­tive for Sustainable Production and Consumption (SCP/SIP). Ez csökkenti az új papíripari termékek előállításához szükséges energia és vízfelhasználást, mialatt a megújuló nyersanyagok visszaforgatása által, szerves szén tárolást is lehetővé tesz.

Az EcoPaperLoop projekt 2014 végéig tart.

 

 

 

ÚjrapapírÚjrapapírújrapapír

A papír egy alapvetően szerves rostokból felépülő, viszonylag könnyen és gyorsan lebomló anyag, ezért akár környezetbarát alapanyagnak is nevezhetnénk. Tekintve azonban, hogy a papírgyártás rendkívül vízigényes, ráadásul az előállítás során számos vegyi anyagot is felhasználnak, illetve nagyon sok fát vágnak ki, mégsem lehet környezetbarátnak hívni.

Napjainkra a papír életünk nélkülözhetetlen részévé vált, ezért fontos, hogy tudatosan bánjunk ezzel az anyaggal a lehető legkisebb terhelést okozva a környezetnek, és használjunk környezetbarát papírokat.

ár kalkulátor nyíl
   

 

Szórólap - Plakát - Leporelló - Képeslap - Füzet - Füzet borítóval - Névjegy - Kártyanaptár - Meghívó - Levélpapír - Dosszié - CD/DVD borito - Könyv - Jegyzettömb - Falinaptár - Címke

Adatvédelem / ÁÜF / Kapcsolat / Ügyfélinformáció / Gyakran feltett kérdések / Nyomdalexikon / Termékeink / Rólunk